Jump to content

Unofficial Home of Old Simplicity & Allis-Chalmers Garden Tractors

Sign in to follow this  
keifer2k3

Hows it look/belt guides

Recommended Posts

keifer2k3
Hi guys, This is the new to me 6216 I got off ebay last week. It has tranny probs according to prev. owner. I found the primary belt broken and literally tangled with the secondary belt. The center pulley wall on the variator was seized and wouldn't move without tremendous force. So... I've replaced the primary belt, (a true blue belt, dealer here in town didn't have a Simplicity belt in stock), I've cleaned the variator pulley, have the center wall moving and spinning freely and very well. It does have a very very slight wobble when rocked on the center hub, I'd say less than 1/256"...very slight. The prev. owner said he did have the tranny apart, as you can see from the fresh sealant in the pics. When I talked to him though he had no idea what the variator pulley was and I don't think he had ever heard of a belt stop. So I'm not sure what to think. Please look at my pics and tell me if every thing looks in place. I set the belt stops at the engine pulley 1/16th from belt. I didn't find that in the manual so I guessed. Does the pulley alignment look ok? I don't know how far this guy had it apart and I've never delt with a tranny on these garden tractors. I'm just a guy with grass to cut and having fun learning about these older tractors and how to work on them. I'm not sure if the belt broke after his repair job or was the problem to begin with. Probably after from bad adjustment and I don't want the same thing to happen to me and my new beltB)


















Share this post


Link to post
Share on other sites
keifer2k3
I set it down adjusted clutch and brake, backed out of the shed and everything worked as it should. All 3 gears including reverse. There was nothing wrong with the trans after all.

Share this post


Link to post
Share on other sites
stevei46
Hi Keith glad to see you got it going with little trouble before you bought the ebay one you didn't need. the variator on mine drove me nuts for weeks before i got it working if you go to the tech tips and articles section a former member posted a lot of links to 6216 stuff on this website also do a forum search and you will get alot of stuff from old posts from members that know alot more about them than i do

Share this post


Link to post
Share on other sites
keifer2k3
Thanks Steve, I'm glad too! One more question though guys... I really had to loosen the nut on the clutch arm alot to get the clutch pedal measurement to 5 1/2" from the front of the footrest. It did stick out of the sleeve about an 1" or so as can be seen in these pics. After adjustment its about one thread inside sleeve. Is the true blue belt too large? Its 54". Or is there another adjustment I don't know about? Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
gregc
Keith, I believe the belt you should be using is Simplicity part no. 1669937SM = 54" 5L belt. That means the True Blue Belt should be no. 258054 or 5/8 X 54. The 248054 is 1/2 X 54.

Share this post


Link to post
Share on other sites
keifer2k3
That would probably explain the difficulty in adjusting and why I thought it seemed fast... 3rd gear about blew me off the seat. Thats the second time I ended up with the wrong belt from my local place. He always compensates me, no complaints there. First time he didn't have a Simplicity belt. I may end up ordering one from Jack's.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×