Jump to content

Unofficial Home of Old Simplicity & Allis-Chalmers Garden Tractors

Sign in to follow this  
OrangeMetalGuy

Arbor rebuild - questions

Recommended Posts

OrangeMetalGuy

Ok so yesterday I visited my local Simp dealer.

This morning I got the old bearings out and cleaned everything up.

Question - do the bearings seat against just these 3 "tabs" shown in this photo:

DSCN0796_zps4762a0d2.jpg

There are 3 of these on the top and bottom.

Now, when I removed the old bearings, this sucker was between the 3 tabs and the bottom of the top bearing:

DSCN0795_zpsc566ad62.jpg

Is this supposed to be there? I don't see it in the parts breakdown I have. And, if so is there supposed to be one on the bottom too?

I don't have a flinger (there wasn't one) so I guess it's back to the dealer for that an a couple more washers (the two just below the flinger), they weren't there either.

I suspect someone did a rebuild on this one previously but from the looks of it, incorrectly?

Share this post


Link to post
Share on other sites
OrangeMetalGuy

Ok. Thanks. That's where it was; so I guess I need new ones (there wasn't one for the bottom bearing.

So... courtesy of Jack's parts breakdown:

Flinger 2108181

Backing rings 2108134

Washers 2108181

Washers 2108257SM

Washers 2108472

Share this post


Link to post
Share on other sites
rokon2813
quote:Originally posted by MikeES

I have taken apart dozens of arbors and have never seen a machine washer in the arbors ?????


id="quote">
id="quote">Ditto, what deck is that??

Share this post


Link to post
Share on other sites
NewfieBern

I’m trying to rebuild an arbor on my 38” Simplicity deck after blowing the upper bearing. I took the whole assembly and showed it to my dealer who sold me a new bearing, upper housing and the washer that sits below the lower bearing. I put it all back together and filled the arbor with grease.

Here’s where I may have gone wrong. In order to keep the shaft from spinning while tightening the top nut (called a hex flange on my model) I put the blade on and used a block of wood to hold everything still. Once I got the torque right on the flange, 50-70 lbs according to the manual, I torqued the blade as recommended. The entire assembly was locked down solid – there was no way I could spin the blade. I tried backing off the torque on the flange to see if I could get the blade to spin but it required that I loosen it so much that the whole assembly would have flown apart if I tried to run it. Any help with this problem would be greatly appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Who's Online (See full list)

    • MARK (LI)
    • locknut
    • puttputt
    • tripleguy
  • Today's Birthdays

    1. comet66
      comet66
      (73 years old)
  • Recent Status Updates

    • MARK (LI)

      MARK (LI)  »  Alltractoredup

      ...This is Mark from Long Island ....Gene told me that you are selling  FEL for a Sunstar....the link he sent me does not take me to it ...I am not on FB myself, but my wife is...is it just on the AC  / Simple group, or is it on the Marketplace?
      · 0 replies
    • F.U.N.

      F.U.N.  »  sandyhillbill

      Dear Sandhillbill
      Can you please copy me on this data, for Sun Star parts list.
      :
      September 12, 2004 Mike I sent you a PM and have all the mfgs. available for the tiller/hitch/pto/liftgroup if you need me to send them to you. Let me know. Thanks, F.U.N.    
      · 0 replies
  • Adverts

×