Jump to content

Unofficial Home of Old Simplicity & Allis-Chalmers Garden Tractors

Sign in to follow this  
nelra2000

Briggs spark problem

Recommended Posts

nelra2000

16 hp Briggs horizontal 3200 series. New piston/rings, points/condenser, mag air gap at .010, points at .020, timing marks right on, Has hot spark about 4 times when I begin spinning starter, rpm comes up with full starter speed and loses spark, release key start and as rpm comes down, has spark again. I've tried it w/point gap at .010 and .030. No change, loses spark at full starter speed and regains it again as engine slows to a stop. Points can't be bouncing. I'm totally baffled. I've been restoring these old Briggs for about 8 yrs now. Any ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites
nelra2000

Problem solved. I had been suspicious of the extra long plug wire. I removed the 2-leg coil/mag and found it to have a trigger pin on the bottum. I installed one from a blown 12 hp horz Briggs and the engine runs just fine. Ya never know what you're gettin' when ya buy a non-running tractor that's been sittin' for some time in some one else's shed that "they" had bought and planned someday to repair.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×