Jump to content

Unofficial Home of Old Simplicity & Allis-Chalmers Garden Tractors

Sign in to follow this  
cmckinney6216

simplicity 6216 Will not go full speed

Recommended Posts

cmckinney6216

I just bought a simplicity 6216 everything is great beside one thing, It will not go full speed unless i pull back on the break. I have the variable speed control all the way up. But when i push it down about half way it gets really stiff but i am able to push it all the way down. It seems like it slows down and when i release it does pick up speed but as i said it will not go full speed unless i pull back on the break. So i guess my question is what could it be, do i need to adjust it or what needs to be done. thank yall for the help in advance

Share this post


Link to post
Share on other sites
steve-wis

The variator pulley is the pulley where the two drive belts meet. It is like a snowmobile clutch, with two outer sheave halves being fixed and a center one that slides back and forth, changing the size ratio from driver to driven pulley and thus changing the speed. The center part of this pulley must slide from side to side freely. The manual that you can download gives the instructions for adjustment and lubrication. Also, there is an adjustment you can make on the spring that pulls back on the clutch pedal if it still doesn't get up to full speed after lubing it. This is also covered in the manual.

Steve

Share this post


Link to post
Share on other sites
cmckinney6216

I found this link and I think this is what yall are talking about.http://www.simpletractors.com/club2/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=111967

I adjusted everything like they said to in the manual before I went this far. After i adjusted everything it still did not fix it. I have everything taken apart now, tomorrow I will sand blast and grease everything like he did in the link. Hopefully this will fix it. Thanks for everyone's advice. I will keep yall posted

Share this post


Link to post
Share on other sites
cmckinney6216

Ok so in my last post i posted a link. I did everything he did in is link and the tractor will STILL not go full speed. If i pull back on the pedal it will go full speed, as soon as i let go it goes about half speed. I have done word for word what the manual to do about adjusting the clutch and break. I am lost, I have no idea where to go from here. Can some please tell me something to do or try.

To me I think it may have something to do with the spring that connect to the variable speed. Like I said I am lost. ANY and ALL help will be greatly appreciated!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
cmckinney6216

I am not sure on the spring. But i have to think it might be. Simply because with very little pressure can pull the pedal back and it will go full speed. I am thinking about replacing the spring. I have also read that the veriator pully can get stuck. But im not sure what or where it is?

Share this post


Link to post
Share on other sites
cmckinney6216

UPDATE

After hours of reading different forms and pages upon pages of information. I found a simple quick fix was to spray wd-40 on the pulley , I did this today and it work the tractor will go full speed now with out having to pull back on it.

Now my problem is it will not pull up a hill. I figure that the belt is just slipping or something since it was not doing it before I sprayed it.

If it could be something else please let me know.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Who's Online (See full list)

    • rokon2813
    • simplewrench
    • NandoG
    • ParkerBarker
  • Today's Birthdays

    No users celebrating today
  • Recent Status Updates

    • SonOfCreepfeed

      SonOfCreepfeed

      Thinkin' about this old girl.

      · 2 replies
    • Dean McFadden

      Dean McFadden

      Good morning peeps! I’m always searching for helpful information with my AC collection. Hope to find out new information and pass on my own experience in restoration. Here are some pics of my babies. I’m still looking for front rims for the 410 so yesterday I put the 310 wheels on took it for a drive. Working pretty good but still needs some carb work. Gotta get the 310 running next. Have a great day!😁
       

      · 1 reply
  • Adverts

×